MAZURSKÁ JEZERA NA KOLE A NA LODI, VLČÍ DOUPĚ

Otočný most
Poznali byste rádi místo, odkud řídil Hitler svoje armády na sovětské frontě za 2. sv. války? Toto místo zvané Vlčí doupě v bývalém Východním Prusku leží v dnešním Polsku 8 km východně od města Ketrzyn. Adolf Hitler zde pobýval od června r. 1941 přes 800 dní jako v nedobytné pevnosti, velice se bál o život. Po neúspěšném atentátu známém jako „operace Valkýra“ dne 20. června 1944 v tomto místě, se ukázalo, že asi věděl proč. Východní Prusy byly velmi opevněným regionem, dobře připraveným na válku, zde navíc jezera a bažiny vytvářely přirozenou obranu společně s dokonalým maskováním doplněným minovými poli.

Hitlerovo Vlčí doupě
Od roku 2015 sem jezdím s klienty jako průvodce cyklo zájezdů. Při prohlídce tohoto areálu vás trochu mrazí, najdete bunkry Hitlera, Bormana Hermana a dalších sice poškozené samotnými Němci při ústupu, ale pocity z návštěvy zanechají silný dojem. Je to kraj, kde také probíhaly urputné boje mezi Němci a Rusy už hned na začátku 1. sv. války v r. 1914, při prohlídce pevnosti Boyen z poloviny 19. stol. v dnešním Gižycku se můžete seznámit s dalšími podrobnostmi. Stopy předchozích válek na hřbitovech a opevnění najdete na mnoha místech, řada bývalých křižáckých hradů však dnes slouží turistům už jen jako luxusní hotely. Krajina je protkána mnoha kanály mezi jezery, nejdelší z nich Mazurský kanál má délku 51 km a propojil jezera s řekou Pregel. Unikátem Giżycka je otočný most z 19. století na Łuczańském kanálu, je jediným z funkčních otočných mostů v Evropě. Jedná se o technickou památku na ruční pohon, kdy jedna část je na břehu pevně ukotvena, ale pomocí dvou kovových tyčí jako páky a pojízdného systému jej jeden člověk otočí téměř o 90° tak, že můžou projet i větší plachetnice.

Pevnost Boyen
V oblasti se nachází okolo 2000 jezer, která jsou rájem milovníků všech vodních sportů zejména jachtařů, ale také rybářů, a cyklistů. V řadě míst jsou vybudovány přírodní rezervace, nejznámější je na jezeře Luknajno. V oblasti Východního Pruska do r. 1945 žilo jen německé obyvatelstvo, domy i protestanské kostely stále nesou stopy po těchto obyvatelích. Krajina s lesním porostem a s písečným podkladem je řídce obydlena, je proto velmi vyhledávána milovníky klidu a ticha. Většina jezer je lemována pozvolnými písčitými plážemi s malými penziony s restauracemi, přírodními tábořišti a přístavy. Na mnoha místech nás láká zastavit se na vykoupání v čisté vodě jezer, která jsou poměrně mělká a tím i voda má příjemnou teplotu. A když máte hlad, nabídka jídel a zvláště rybích specialit se nabízí všude. Místní oblíbené ryby se prodávají čerstvě vylovené a jsou chuťově výborné. Ceny v Polsku se příliš neliší od našich, milovníci piva určitě neodmítnou ochutnat místní značky.

Pohoda na jezerech


Při zastávce v oblasti Puszcza Borecka nás čeká návštěva zubří rezervace, kde žije v současnosti okolo 80 zubrů. Máte tu jistotu, že zubři nebudou někde schováni v lese, protože přijedeme v čase jejich krmení. Zvířat, která svojí hmotností až 1000 kg budí respekt, se bát nemusíte v bezpečí za pevnou ohradou. Jeden půlden si krajinu jezer vychutnáváme z paluby výletní lodě také jízdou po kanálech.

Pro cyklisty je tu vybudována řada značených cyklostezek vedoucích přírodou okolo jezer a lesy po přírodním mírně zvlněném terénu. Žádná velká převýšení, teploty podobné jako u nás, i když území leží severněji avšak v nízké nadmořské výšce.

Plavba mezi jezery
A hlavní výhodou je, že polština je podobná našemu jazyku a domluvíte se česky bez problému.

Zájezd najdete na stránkách CK NOMÁD:
http://www.nomad.cz/cs/zajezdy/685-mazurska-jezera-na-kole-a-na-lodi.html


Text a foto : Olda Černý, průvodce CK Nomád


ZPĚT