HOLANDSKO JE CYKLISTICKÝ RÁJ

Holandsko - země větrných mlýnů
Každoročně vyrážíme s Nomádem na pohodové hvězdicové výlety v zemi cyklostezek, větrných mlýnů, polderů, písečných dun, dřeváků, sýra a krav. Holandsko je země protkaná stovkami kilometrů vodních kanálů a svým rovinným charakterem přímo stvořená pro lehčí cyklistiku.

Dřeváky jsou symbolem země
Od roku 1994, co jsem se poprvé projel po holandských cyklostezkách, je tato země pro mne srdeční záležitost. Je naprosto odlišná od sousedního Německa nebo naší země, učiněný cyklistický ráj pro všechny věkové kategorie milovníků jízdních kol. Při první návštěvě jsem si nebyl jistý, zda opravdu mohu na kole jet jednosměrkou v protisměrua a kdy mám přednost na cyklostezce před auty. Učili jsme se od místních, ti jezdí na kole, jen co se naučí chodit.

Pláž u moře
Posezení na místním holandském kole mi připomíná polohu sedícího starosty. My si tato kola užíváme při návštěvě NP Hoge Veluwe. Každý z nás po počáteční nedůvěře je jízdou nadšený, i když kola jsou bez přehazovačky. Ta na zdejších rovinách není potřeba, větší úsilí musíme vynaložit jen v případě protivětru.

Idilické dřevěné domky
V Holandsku nenajdete nikde ploty, jízda na kole podél kanálů oddělujících pastviny i zahrady je zážitek s pozorováním koní a ovcí. A když se kocháte déle a nedáváte pozor, lehce můžete skončit s kolem v kanále.

Sýrový trh v Alkmaaru
Domečky jsou jako z pohádky s rákosovými střechami, někdo má v oknech záclony, někdo ne. Co ale nesmí v oknech chybět, jsou květiny, ty jsou i na každé sebemenší zahrádce. Co v jiné zemi najdete jen výjimečně, jsou větrné mlýny, samozřejmě nemůžeme jejich návštěvu a prohlídku uvnitř vynechat. Mlýny byly stavěny pro mletí obilí, drcení hmoty na prášek a zejména pro čerpání vody do výše položených kanálů, protože přibližně polovina území leží pod úrovní hladiny moře. To poznáte, když se jedeme vykoupat k moři do kopce přes pobřežní duny. Průjezd na kolech písečnými dunami je zážitek, najednou uprostřed cyklostezky stojí stádo býků nebo koní a nechtějí se uhnout. Nakonec jsme se domluvili, počáteční strach před stádem pominul a cesta byla volná.

Přístavní města
Oprava kola není problém, prodejnu i opravnu kol najdete téměř všude. Samozřejmě je lepší mít kolo seřízené z domova, než platit za místní cenově vyšší služby. Ale v nouzi jsme již několikrát toto rádi využili, kola je tu možné si také na mnoha místech zapůjčit.

Holandsko na kole s CK NOMÁD
Co doporučuji nevynechat, je návštěva sýrárny s ochutnávkou sýrů zdarma. A když budete v pátek v Alkmaaru, sýrový trh okouzlí každého. Také návštěva výroby dřeváků nás pokaždé zaujme. Turisté ani cyklisté je samozřejmě nenosí, zato farmáři na poli a rybáři je používají při práci stále. A neochutnat čerstvé herinky by byl snad hřích, jejich nabídka je všude.

Větrné mlýny
Návštěva Holandska v dubnu až květnu přitahuje kvetoucími tulipány a průjezdem alegorických vozů. Cibulky tulipánů lze zakoupit po celý rok jako velice vhodný dárek. Hlavně je nenechat uzavřené v plast. obalu aby nezplesnivěly. Každoročně má naše domácí předzahrádka obdiv kolemjdoucích pro velikost tulipánů a délku doby kvetení.

Na kole jezdí všichni
Zlatým hřebem návštěvy Holandska je prohlídka Amsterodamu, pěšky lze obejít centrum města s návštěvou brusírny diamantů, muzeí či jen tak nasát místní atmosféru třeba i ve čtvrti červených luceren. Hlavně musíme dát pozor na místní cyklisty, jezdící jako o závod po cyklostezce přímo sousedící s chodníkem pro pěší. A když nás už bolí nohy, můžeme si sednout na loď, projet se po kanálech a vstřebávat zážitky.

Cyklistika zde skrývá i překvapení


Zájezd najdete na stránkách CK NOMÁD:
http://www.nomad.cz/cs/zajezdy/665-holandsko-na-kole-chaticky-.html



Text a foto : Olda Černý, průvodce CK Nomád <


ZPĚT