SLOVINSKÉ A CHORVATSKÉ HORY A MOŘE NA KOLE

zájezd NOMÁD
Slovinské Alpy i pláže a historická městečka Slovinska a Chorvatska. Triglavský N.P. s hlubokými údolími, tyrkysovými řekami a průzračnými horskými jezery, nad nimiž se tyčí majestátní vápencové horské masivy, je ideální pro aktivní odpočinek při cykloturistice či turistice. Horské středisko Bled, Bohinjské a Bledské jezero, výhledy na Triglav a další vrcholy. Za odpočinkem k moři na hranicích Slovinska a Chorvatska. Na kole po osamělých cestách Istrijského poloostrova, přes starobylá kamenná opevněná města, krajem vinic a olivových hájů a podél pobřeží za pohodovým způsobem života, který znají jen místní lidé…

PROGRAM ZÁJEZDU:

1.-2.den: Žďár nad Sázavou - Bled - Bohinj. Přes Rakousko do Slovinska. Úchvatnou soutěskou Vintgar, pěšky po dřevěných chodníčcích k vodopádu. Na kole prohlídka města Bled: možnost ochutnávky místní speciality kremšity, fakultativně lodí po Bledském jezeře na ostrov s kostelíkem Nanebevzetí Panny Marie, středověký hrad mezi skalními masívy nad jezerem. Na kole k jezeru Bohinj, možnost výjezdu lanovkou na vrchol Vogel s panoramatickými výhledy na jezero. Vodopád Savica (až 78 m).
3.den: Dovje, Dolina Vrata, Aljažev dom, Jesenice. Na kole hlubokou dolinou Vrata ke kouzelným dvoustupňovým vodopádům Peričnik (16 m a 52 m). Na kole podél Sávy přes Jesenici na ubytování. Místo cyklistiky lze jet turistickou variantu: Procházka na Velké planině, v malebném údolí Logarská dolina a pěšky k vodopádu Rinka (90 m).
4.den: Škocjanské jeskyně - Portorož, Piran. Na kole do Škofia Loka - údajně nejstaršího místa Slovinska: prohlídka historického jádra s barevnými fasádami měšťanských domů. Autobusem k jedinečným krasovým útvarům Škocjanských jeskyní (UNESCO). Přejezd k pobřeží Jaderského moře. Na kole z Portorože do romantiky starobylých uliček překrásného městečka Piran s benátskými domy, hradbami a paláci a poklidným městečkem Izola do přístavního města Koper.
5.den: Motovun - Grožnjan - Buje, Piran, Portorož. Koupání a odpočinek u moře a procházka mezi Portoroží a Piranem, nebo busem do fotogenického historického opevněného městečka Motovun na kopci, které dominuje celému okolí. Městský palác, historické domy a zvonice. Možnost procházky po hradbách s krásným výhledem, či ochutnávky místních vín. Dále na kole do města umělců Grožnjan se zámkem a opevněním. Vinicemi a olivovými háji do Buje a zpět k moři do středověkého městečka Piran s hradbami.
6.-7.den: Koper - Predjama - Lublaň - Žďár nad Sázavou. Dopoledne koupání, projížďka na kole, či krátká prohlídka historického centra města Koper: promenáda, ochutnávka místních vín. Autobusem k unikátnímu Predjamskému hradu pod vysokou skalní stěnou. Dále do hlavního města Slovinska Lublaně s bohatou historií. Prohlídka města: uličky historického centra s restauracemi, promenáda podél řeky Lublaňky, symbolické Trojmostí, možnost vyjet zubačkou na hrad nad městem. Přes Rakousko návrat domů.

Obtížnost: 2-3, doporučujeme cross
Délka tras: autobusem 2100 km, na kole 0-170 km
Počasí: vzduch 19-25 °C, voda 19-22 °C
Odjezdy: Praha, Žďár nad Sázavou, Brno, na vyžádání Bratislava

Termín: 3.7. - 9.7. 2023
cena v Kč: 11 390,-


V ceně je: Doprava klimatizovaným autobusem, přeprava kol, 4x ubytování v hotelu (hostelu) se snídaní (2-lůžkové pokoje s příslušenstvím), průvodce, zdravotní připojištění, informační materiály a DPH.

Zájezd najdete na stránkách CK NOMÁD