MALBORK, GDAŇSK, NÁRODNÍ PARKY - CYKLISTIKA U BALTU

zájezd NOMÁD
Starobylá města a gotické hrady severu Polska. Nepoznané pobřeží Baltského moře, pláže s jemným bílým pískem, přívětivá atmosféra národních parků a moderních i historických měst Trojměstí, útulné kavárničky a parky nedaleké Bydhoště. Nabízíme příjemný pobyt a „písečnou cyklistiku“ u našich polských sousedů!

PROGRAM ZÁJEZDU:

1.-2.den: Žďár nad Sázavou - Malbork. Autobusem přes celé Polsko až ke Gdaňskému zálivu v Baltském moři. Rozsáhlý obranný křižácký gotický hrad Malbork (UNESCO), dominující stejnojmennému městu je největší gotickou stavbou z cihel na světě. Na kole městem Malbork a podél řeky Nogat.
3.den: Helská kosa. Na kole Helskou písečnou kosou až na její konec do města Hel s promenádou a dunami a zpět kolem přístavů a rybářských domků, pozůstatků obrany poloostrova, lesů, dun a pláží s jemným bílým pískem, zvoucích ke koupání.
4.den: Slowinski národní park (UNESCO), jezera Lebsko a Sarbsko. Vzácný ekosystém národního parku, pohyblivé duny (zvané Lebská Sahara), lesy a jezera, kde se mísí sladká a slaná voda. Skanzen Slovinské vsi ve vesnici Kluki a na kole podél jezera Lebsko do městečka Leba a podél moře do výchozího bodu k dunám Rabka. Unikátní písečné duny až 40 m vysoké mezi jezerem Lebsko a Baltským mořem. Dále lze jet na kole podél jezera Sarbsko.
5.den: Gdaňsk, Sopoty, Gdyně, Bydhošť. Na kole Trojměstím podél pobřeží mezi historickým městem Gdaňsk, lázeňským letoviskem Sopoty a významným přístavem Gdyní. Prohlídka historické perly Polska - města Gdaňsk - restaurovaného do středověké podoby. Vzpomínky na svobodu a Solidaritu, slavná zvonkohra, Neptunova fontána, Královská cesta, vyhlídka z věže Mariánského kostela na město, středověký orloj. Nejdelší dřevěné molo Evropy v lázeňských a festivalových Sopotech. Přístavní Gdyně: cílové místo vyhlídkových plaveb zálivem - Jižní molo, oceánografické muzeum, přístupný torpédoborec, ruské kolo s vyhlídkou na město. Autobusem do starobylého města Bydhoště.
6.den: Bydhošť - Žďár nad Sázavou. Dopolední prohlídka města Bydhošť. Pohádkové historické město Bydhošť. Středověké gotické a renesanční kostely, muzeum v souboru budov tří sýpek, rozsáhlý městský park, kavárny a měšťanské domy, park na Mlýnském ostrově, proslulá socha Lučištnice. Případně na kole dále okruh parkem na sever, nebo okruh směrem na východ do Fordon. Autobusem Polskem zpět domů.

Obtížnost: 2, doporučujeme cross, MTB
Délka tras: busem 2600 km, na kole 0-280 km
Počasí: vzduch 19-25 °C, voda 18-21 °C
Odjezdy: Brno, Žďár nad Sázavou, Praha, Hradec Králové, Náchod

Termín: 1.8. - 6.8. 2023
cena v Kč: 11 690,-


V ceně je: Doprava autobusem, přeprava kol, 4x polopenze, 4x ubytování v 2* hotelu ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím, průvodce, zdravotní připojištění, informační materiály a DPH.

Zájezd najdete na stránkách CK NOMÁD