UKRAJINA NA KOLE CESTOU NECESTOU (DO PENZIONU)

zájezd NOMÁD
Zapomenutý nejvýchodnější cíp bývalého Československa - Zakarpatská Ukrajina. Po vedlejších silničkách vedoucích přes vesnice s dřevěnými domky a kostelíky, po dřevařských cestách podél průzračných a divokých bystřin v hlubokých zalesněných údolích se vrátíme jakoby o několik desetiletí zpět. Za výhledy budeme šplhat na oblé poloniny plné borůvek a následně klesat do některých z místních kolib za občerstvením. Jednodenní výlety z jednoho místa „nalehko“ s možností voleb různých variant, včetně pěší.

PROGRAM ZÁJEZDU:

1.-2.den: Praha - Pilipec. Autobusem na Ukrajinu. Prohlídka hlavního města „Zakarpatí“ Užhorodu: hrad, skanzen, historické centrum, původní synagoga, tržnice. Ubytování v Pilipec pod poloninou Boržava. Odpoledne k vodopádu Šipot uprostřed lesů.
3.-4.den: Verchovina - Rekyta. Siněvir - Koločava. Na kolech k Mežhorje a nejmalebnějším pohořím Podkarpatí Verchovina, podél říčky Holjatyn do Rekyty s nádherným dřevěným kostelíkem a přes sedlo do Nižného Studeného a zpět. Další den údolím říčky Ripinka do Mežhorje a do Siněvirského sedla s výhledy na okolní kopce. Sjezd do vesnice Siněvir a podél řeky Těrebla až do Koločavy - návštěva dřevěného kostelíku s hroby čsl. četníků zastřelených Nikolou Šuhajem, muzeum Ivana Olbrachta, hroby Nikoly Šuhaje a Eržiky, skanzen, bývalá četnická stanice.
5.den: Siněvirský N.P. Busem do Siněvirského sedla a na kolech sjezd do Siněviru a do Siněvirského N.P. Přes vesničku Siněvirskaja Poljana až k legendou opředenému Siněvirskému jezeru s možností výjezdu do dřevařské osady Svoboda. Podél Těrebly plné přírodních „vířivek“ lákajících ke koupání dále do Siněviru s možnostmi ochutnávek místních specialit v kolibě.
6.den: Nižnij Studenyj - Skotarske - Volovec. Na kolech přes vesničky Nižnij a Věrchnij Studenyj do Lvovské oblasti do sedla Beskid na bývalé československo-polské hranici. Přes Skotarske do Volovce a zpět (lehčí varianta s Ozero Vita, koupání).
7.den: Hřeben poloniny Boržava. Náročnější trasa sedačkovou lanovkou i s kolem téměř na hřeben poloniny Boržava a přes hlavní hřeben do Ričky. Lehčí varianta do vesničky Bukovec a podhůřím poloniny Boržava přes Rička a Lozjanskij do Mežhorje. Lze i pěší varianta lanovkou na hřeben poloniny Boržava, přechod hlavního hřebene a sestup do Ričky.
8.den: Volovec, Nižné Vorota. Busem do Volovce a na kole přes vesničky Nižné Vorota a Zavadka a?přes Seredněverecký průsmyk do bývalé Haliče (Lvovská oblast). Možnost zajet až do zapadlé vesničky Verchnjačka.
9.-10.den: Iza - Mukačevo - Praha. Busem do vesnice Iza (trh) a do Mukačeva se starobylým centrem s radnicí a hradem Palanok. Noční přesun zpět do ČR.

Obtížnost: 2-4, doporučujeme trek, MTB
Délka tras: autobusem 2700 km, na kole 0-380 km
Počasí: horské, proměnlivé
Odjezdy: Praha, Poděbrady, Pardubice, Olomouc, Valašské Meziříčí

Termín: 1.7. - 10.7. 2023
cena v Kč: 12 490,-


V ceně je: Doprava klimatizovaným autobusem, přeprava kol, polopenze v hotelu, 7x ubytování ve smíšených vícelůžkových pokojích penzionu (*2-lůžkových pokojích hotelu s vlastním soc. zařízením), průvodce, zdravotní připojištění, informační materiály a DPH. Příplatky: 1-lůžkový pokoj v hotelu 1600 Kč.

Zájezd najdete na stránkách CK NOMÁD